Wat is hypnose en hoe werkt het?

 

Sommige mensen worden een beetje ongerust bij de gedachte aan hypnose bijvoorbeeld omdat ze denken helemaal van de wereld te raken. Maar in feite is een hypnotische toestand of ’trance’ niets meer dan een staat van verscherpte aandacht, van verhoogde concentratie. Dit gebeurt ieder mens dagelijks overigens al, zonder dat hij of zij het in de gaten heeft. Wanneer je aandachtig een boek leest of naar een film kijkt kun je er zó in opgaan dat je niet hoort wat iemand tegen je zegt. Wellicht ken je ook het gevoel dat wanneer je in het verkeer onderweg bent, je voor een moment in gedachte bent en ineens weer ‘wakker’ wordt en denkt: “Hè, ben ik híer al?”. Er lijkt een stuk overgeslagen te zijn. In deze tijd was je kort in trance.

 

Hypnose in de therapie

Er wordt een ontspanningstechniek gebruikt of wordt je gevraagd een bepaald beeld voor te stellen om de aandacht hierop te vestigen. Je slaapt dus niet en benut de woorden van de therapeut om zo meer te ontspannen, je prettig te voelen en geestelijk in jezelf op te gaan. Je kunt alles horen wat er om je heen gebeurt, alhoewel de geluiden je niet zo erg zullen interesseren omdat de belangstelling er niet naar uitgaat.
Je zult merken dat je zelf de controle houdt.

Steeds dieper in hypnose gaan is als het afdalen van een trap; elke keer kun je dieper en verder komen. De hypnotherapeut biedt deze trap aan maar je bepaalt zelf of je deze trap afdaalt. Dat geldt ook voor de vraag hoe snel je dat wilt, hoe ver je wil gaan, hoe diep je wil komen.

In mijn praktijk is hypnotherapie onderdeel van de behandeling van PDS (prikkelbare darm syndroom), zie elders op deze website.

Neem vrijblijvend contact op voor meer informatie, of een kennismakingsgesprek: